Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hol van az amerikai elnökök szobortemetője?

2022. február 20. - MandaMom

Szinte teljesen elfeledve pihen Amerika 43 elnökének monumentális szobra egy virginiai farmer sittelepének egyik szegletében. Az egykor szebb napokat látott alkotások évekig egy pazar szoborpark ékességei voltak, amely a Rushmore Hegyen lévő négy elnökök portréi ihlettek. Az Elnökök Napja alkalmából - egy fotóművész közreműködésének köszönhetően - mi is felfedezhettük az egyre pusztuló látványosságot. 

img_0235.jpeg

Február 22-én született George Washington, és ebből az alkalomból a tengerentúlon nem csak Őt, hanem az Egyesült Államok összes elnökét ünneplik a President's Day-en. Mi is elmerültünk a történelemben, és igencsak érdekes helyre jutottunk el az elnökök szülehelyének tartott Virginia állam egy elhagyatott szegletében, ahol személyesen találkozhattunk 43 elnökkel - igencsak furcsa körülmények között.

img_0263.jpeg

Az Elnökök napja jó alkalom, hogy az iskolákban és a mindennapokban is visszaemlékezzen az amerikaiak  arra a 46 államférfira, akik elnökként vezethették az Egyesült Államokat. Sikeres és kevésbé dicsőséges, sőt olykor tragikus életutakat láthatunk, ám a patrióták szerint mindannyiukat megilleti a tisztelet és a megbecsülés. 

Éppen ezért számít különlegesnek az a szobortemető amely egy kisvárosban, Croakerben, egy helybéli, Howard Hankins farmján található, ahol az egykor szebb napokat látott vezetőkről készült alkotások szép csendben porladnak a szabad ég alatt. Az útról nem is láthatók a szobrok, a magánterület kíváncsi szemek elől védve van. Bejutni csak előzetes időpont egyeztetése után lehetséges, amire a közelmúltban mi is lehetőséget kaptunk. 

Nem volt ez mindig így, alig néhány évvel ezelőtt, egészen 2010-ig bárki megnézhette a hatalmas, öt méteres egyenként 10 tonnás alkotásokat a közelben lévő Elnöki Parkban. Az emlékhelyet a  a Dél Dakotai Rushmore hegyoldalába vésett négy elnöki portré ihlette. Ezek a monumentális arcok adták az ötletet egy houstoni szobrásznak David Adickesnek az évezred elején, hogy elkészítse az össze hivatalban lévő elnök fejszobrát, amelyek egy parkban, az elnökök szülőhelyének tartott államban, Virginiában kapjanak helyet. Az Elnöki Park 2004-ben nyitotta meg kapuit, csodás, gondozott környezetben több ezer látogatót fogadva évente. Ám hiába a magasztos eszmék, a 43 addig hivatalban lévő elnök óriásfeje sem hozott elegendő bevételt és 2010-ben be kellett zárni. A földet a hitelezők eladták egy autókölcsönző cégnek, aki viszont nem tartott igényt a területen lévő alkotásokra. A szobrokat egy helyi farmer fogadta be, aki csupán időszakosan hirdet meg egy-egy napot, amikor a látogatók, profi és amatőr fotósok előzetes regisztráció után dokumentálhatják az egykor szebb időket megélt alkotások állapotát. 

img_0246.jpeg

A múlt hétvégén, a President's Day előtti szombaton szintén tartottak egy nyílt napot az érdeklődőknek, és nekünk is sikerült helyet kapnunk a profi és amatőr fotósok, bloggerek és vloggerek között. Egy napfényes, ám igencsak hideg februári reggelen érkeztünk, hogy találkozhassunk George Washingtontól a George W. Bushig hivatalba került img_9689.jpegelnökökkel. Sajnos vele bezárult a sor, "mindössze" 43 óriás fej kandikál ki a gazból és sárból - holott a mai napig már 46 elnök volt hivatalban az Egyesült Államokban. De Obama már nem készült el, legalábbis nem akkorában mint a többiek, ám egy kis mellszobrot mindig hoznak a szervezők, hogy a fotózásról ne maradjon le az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke sem. Trump és Biden elnök szobrai már sem kicsiben sem nagyban nem csatlakoznak a többiekhez. 

Ez még persze változhat, ugyanis az Elnöki Park bezárása óta időről időre felröppen a hír, hogy a most csendben porladozó államfők ismét méltó helyre kerülnek. A művész még él, de mivel már a 90-es éveit tapossa (az elismert művész Párizsban is élt és alkotott, egykor még Dalival is találkozott Párizsban), nem valószínű, hogy már lesz módja kiegészíteni a csapatot. 

img_9619.jpeg

Az alkotásoknak azonban még így a sáros, poros úton, munkagépek és konténerek közt sorakozva is lenyűgöző erejük van. Mint óriások játékszerei, szépen sorban letéve várnak jobb sorukra. A sár olyan mély körülöttük, hogy a szervezők külön gumicsizmákat biztosítanak a látogatóknak, ha esetleg nem tudták volna hova érkeznek.

img_9589_1.jpeg
Egyébként szabadon körbejárhatók, gyerekeket, sőt akár kutyát is beengednek a nyílt napon. Mindössze annyi a szabály, hogy senki ne másszon rájuk, bár nem a szobrokat, sokkal inkább a látogatókat védik ezzel. Sajnos a szállításkor az szobrok több része megsérült, sőt szegény Lincolnt még le is ejtették, azért az ő fején hátul is éktelenkedik egy lyuk. 

img_9513.jpeg

Egyeseknek kicsit ijesztő lehet, de mindenképpen érdekes látvány, bár éjszaka azért nem szívesen sétálgatnék köztük. Többen is megjegyezték, és én is úgy éreztem, furcsa módon olyan volt mintha élnének. Előkelő nyugalommal, tekintettek le a látogatókra, és átható tekintettek fürkészték őket. Még így, ilyen körülmények közt is méltóságot és hatalmasságot árasztottak. Furcsa kontraszt, érdekes látványosság. De azért remélem nemsokára ismét rájuk talál valaki, és nem egy sitthalom mellett megtűrt vendégek lennének. 

Kép és szöveg: MandaMom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr8517597126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása