Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy ma van Texas születésnapja?

2022. március 02. - MandaMom

186 évvel ezelőtt, ezen a napon, március 2-án kiáltották ki Texas függetlenségét. A magányos csillag (Lone Star State) egy vesztes, de máig emlékezetes csatát követően emelkedett fel. Alamónál a mexikói csapatok sarokba szorították a helyi erődbe visszavonuló texasi erőket, és 13 napos ostrom alatt és után lemészárolták a férfiakat. Ám a nyertes csata később mégis úgy vonult be a történelembe, mint az önálló Texas megszületésének kiváltó eseménye. 

dsc_0964.JPG

Texas nem csak a Dallas sorozatról, a Kennedy merényletről, vagy a Houstonban található űrközpontról híres... A turisták által legtöbbet látogatott helye, a San Antonioban található Alamo erőd, amelyet az állam bölcsőjének is tekintenek. 

Már az állam megszületése is hűen tükrözi azt a vadságot, és keménységet, ami a texasi emberek sajátja. Az Egyesült Államok legnagyobb kontinentális államában jártunk tavaly, és természetesen nem hagytuk ki Alamót sem.

dsc_0967.JPGRemember to Alamo! (Emlékezzetek Alamóra!) Ezzel a csatakiálltással indultak a texasiak csatába a mexikóiakkal szemben, a függetlenségükért vívott csatában. Arra a majdnem két hétig tartó elkeseredett csatára emlékeztek így, melyet 1836 február 23-tól március 3-ig vívtak. Sajnos az erődöt védelmező férfiak hiába küldtek segélykérő üzeneteket a szövetségeseiknek, a mexikóiaik végül az erősítés megérkezése előtt felmorzsolták őket. Csak a nőket, a gyerekeket és néhány rabszolgát hagytak életben, hogy vigyék hírét Alamo elestének és a mexikói erők kegyetlenségének. 

dsc_0918.JPGÍgy akarták elejét venni a texasiak további függetlenségi törekvéseinek, ám csúnyán elszámolták magukat. Az Alamóért bosszút hirdető egységek később megtorolták a vérengzést, és már március 3-án kikiálltották a független Texast, amit aztán meg is védtek.  A Texasi Köztársaság később, 1845-ben az Egyesült Államokhoz is csatlakozott.  

Persze a San Antonio-i Alamo erőd ma már jóval békésebb képet mutat. A déli állam déli szegletében található romos épület a leglátogatottabb turistalátványossága Texasnak. A belváros és az azt átszelő csatornahálózat mentén taláható kultúrnegyed is hűen tükrözi a spanyol kultúra behatását, az itt lakók többsége latin származású. A Tex-Mex konyha kedvelőinek már csak a kulináris élmények miatt is érdemes ellátogatni ide. A hőmérő higanyszála már img_1076.JPEGáprilisban felszalad 30 fok fölé, nyáron pedig sivatagi hőség telepedik a térségre. 

Az erőd maga egyébként meglepően kicsinek tűnik órási jelentőségéhez mérten. Néhány évvel ezelőttig Alamó lányai voltak a fenntartói, egy olyan civil szervezet, amely az Alamónál elesett özvegyek leszármazottaiból áll. Az üzemeltetést néhány éve átvette az állam, de ennek csupán gazdasági okai voltak.

A kontinentális államok területileg legnagyobbika, népességét tekintve (Kalifornia után) a második Texas. Hivatalos lobogóját 1835-ben tervezték és a magányos csillag azóta is ragyog.

 Boldog születésnapot Texas! 

img_1102.JPEG

Kép és szöveg: MandaMom

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr3417571676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása