Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy a Drakula kastélynak semmi köze a vérszívókhoz?

2024. január 15. - MandaMom

Ha Erdély nemzetközi környezetben szóbakerül, akkor jellemzően az átlagemberek nem gazdag történelméről és kultúrájáról ismerik - sajnos -, hanem a vámpírokról, Drakuláról vagy a Hotel Transylvaniáról kezdenek kérdezgetni. Hol is élnek valójában ezek a szörnyetegek? Hol a Drakula kastély, és mi köze van igazán a vérszívókhoz, szörnyetegekhez? Odamentünk, utánajártunk...

dsc_0764.JPEG

Már nagyon régen a bakancslistámra tettem a Brassótól nem messze található "Drakula kastély" vagyis a Bran Castle (avagy magyar nevén a Törcsvári kastély) meglátogatását, hiszen engedem is vonz a szörnyek világa:  Halloween az egyik kedvenc ünnepem, dsc_0774.JPGimádom a vámpíros filmeket, Drakula gróf történetéért is oda vagyok. Nem beszélve a Hotel Transylvania filmekről, amely szintén Erdélyben játszódik – többnyire. Ez utóbbi már Mandának is ismerős, nem volt nehéz felkelteni az érdeklődését, hogy nézzük meg a valódi helyszín. 

Hol van hát ez a misztikus hely, és miért pont ott? Nos, az útikönyvek a Bran városában található kastély felé irányítják a Drakula vára iránt érdeklődőt, úgyhogy székelyföldi telelésünk alkalmával mi is vállalkoztunk a több órás autóútra, hogy megnézzük Drakula otthonát.

Az odavezető úton volt időm egy kis kutatást végezni, ám hiába igyekeztem közvetlen kapcsolatot találni akár Vlad Tepes-sel (az egykori vérszomjas havasföldi fejedelemről úgy tartják, róla mintázta Bram Stoker Drakulát, mivel szerette karó húzni az ellenségeit), de ő sem itt lakott. Bram Stoker sosem járt itt, tehát nem mintázhatta Drakula gróf lakhelyét a várról, igaz, a könyvben leírt grófi kastély igencsak hasonlít az többszáz éves épülethez, amely ma turisták százezreit vonzza évente.

A poplultúrában csak Drakula kastélyként emlegetett Bran Castle-t valóban ellepik a külföldi – leginkább amerikai - turisták, akik nem restek akár több ezer kilométerre található országokból ide utazni egy kis borzongásért. Én is osztozom az érdeklődésükben, de azért a nap végén vigasztalt, hogy nem kellett egy fél világot átutaznom azért, hogy a helyszínen rájöjjek, hogy igaziból csak a hűtőmágneseken és a street food árusok étlapján bukkan fel a vérszívó gróf, a kastélyban már alig…

img_5638.JPGA Törcsvári kastély (románul Bran Castle) egyébként igen gazdag történelemmel létezik, bár a helyiek nem nagyon hangsúlyozzák, hogy a XIV. században épített vár számos magyar vonatkozással bír, már az építését is I. Lajos magyar király engedélyezte a kereskedelmi utak ellenőrzésére és később is fontos határvédelmi feladatokat látott el.

1916-ban Brassó város Zita királynénak adományozta koronázási ajándékként, de 1918-ban román fennhatóság alá került, és hamarosan Mária román királynénak majd lányának Ilona hercegnőnek a kedvenc kastélyává vált, számos felújítást, modernizációt hajtott rajta végre 1948-as kiűzetéséig (utolsó romániai éveikben a kastélyban éltek). Amikor végleg elköszönt a vártól egy marék földet vitt magával a tengerentúlra, amit eltemettek vele amerikai nyughelyén.

Számos érdekességet megtudhattunk még a kastélyról, sőt végül még a borzongás sem marat el. A kastélyban egy 18 éves felülieknek szóló kiállítást is berendeztek a középkori kínzóeszközökről, érzékletes korabeli metszeteket ábrázolva egykori használatukat. Ezért persze még külön img_5550.JPGbelépődíjat is kell fizetni, sőt mint gyerekek ide be sem jöhetnek.  Némileg megkönnyebbültem, hogy így legalább nem kellett elmondanom Mandának, hogy a kiállított tárgyakkal hogyan csonkolták, alázták, gyilkolták, kínozták egykoron a „bűnösöket” (hűtlenséggel vádolt nőket éppúgy mint tolvajokat vagy az ellenség katonáit).

Semmiképp nem szeretnék lebeszélni senkit a Törcsvári kastély meglátogatásáról, de azért nem árt felkészülni arra, hogy a Drakula kultusznak köszönhetően indokolatlanul sokan lesznek. Rengetegen kavarognak a szűk kis szobákban, folyosókon, a várudvaron. Kétségtelen, hogy a múlt századi renovációnak és a közelmúltban történt felújításnak köszönhetően egy nagyon hangulatos középkori kis kastély, valóban lélegzetelállító kilátással Bran városkára és a környékre. A magas sziklára épített vár valóban olyan mint amilyennek Bram Stoker leírta a könyvében, holott az író sosem járt erre. Ettől még ehetünk egy Drakula hot dogot, vehetünk hűtőmágnest vagy Drakula köppenyt. Lesz annyira igazi ez is, mint egy Halloween csokigyűjtés.

És legalább elmondhatjuk: ellátogattunk Drakulához, még akkor is, ha ő maga sosem járt erre.  

Kép és szöveg: MandaMom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr5318303195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása