Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, mennyit változott 30 év alatt a Ewingok otthona?

2021. május 03. - MandaMom

Ki gondolná, de 30 év eltelt, mióta 1991. május 3-án adásba került a az Egyesült Államokban az eredeti, klasszikus Dallas utolsó epizódja? Mindössze egyetlen karakter volt, aki minden részben szerepelt: mindannyiunk kedvenc gonosza, Jocky (vagy ahogy Magyarországon kívül az egész világon ismerik: J. R.). Tudtad mi lett a  Ewing család birtokával, a híres Southfork Ranch-el és eredeti lakóival? 

img_0519.jpeg

"Ez Amerika második leghíresebb otthona" - konstatálta szerényen a "házigazdánk", hogy a Fehér Ház után a legtöbben a Ewing család otthonára, a Dallasban lévő Southfork Ranchre kiváncsiak.

7628afe9-8989-415e-ac60-74805f9627d2.jpeg

A ház kívülről mit sem változott, szinte csak azt vártuk mikor lép hozzánk valamelyik kedvencünk, akik a gyermekkorom péntek estéinek elmaradhatatlan szereplői voltak. Mióta a stáb levonult, tulajdonosai ápolták a híres sorozat emlékét, olyannyira, hogy mikor a filmkészítők 10 évvel ezelőtt megpróbálták újra feltámasztani a sikerszériát, akkor ismét visszatértek a Southfork Ranchre is.

img_0581.jpeg

A texasi Dallastól északra lévő Parker településen lévő egykori ház kissé máshogy néz ki, mint azt a filmkészítők elhitették velünk. Bár jelentős földterület veszi körül, ahol a rendezvénytermektől az istállókon és melléképületeken keresztül még egy rodeó aréna is helyet kapott, mégsem mondhatnánk hogy a végtelen puszták közepén van. Maga a ház például az útról is jól látszik, csupán egy néhány száz méteres bekötőút visz a feljáróhoz. A környéken egymás mellett sorakoznak a hasonló adottságokkal bíró házak is. Egy jómódú amerikai család átlagos otthona... Pontosan ez volt akkor is, mikor a filmkészítők a 70-es évek végén rátaláltak, és szerződést kötöttek a lakóival, hogy egy frissen indult családregény külső jeleneteit leforgathassák a kertjükben (a belső jeleneteket nem is itt vették fel, de erről egy kicsit később...).

img_0407.jpegAzóta persze nem csak a sorozat, hanem a család otthona is világhű lett, évente több százezren zarándokoltak el a sorozatok Mekkájaként is emlegetett ikonikus házhoz, hogy ugyanazon a medenceparton fotózkodjanak, ahol Samantha is sütette bájait a perzselő texasi hőségben. 

Tudtátok egyébként, hogy Samantha és Jockey neve hungarikum?  Az eredeti Dallasban Sue Ellennek és J. R-nak hívták őket, bár természetesen hiába próbáltam jól értesültségemet fitogatni, a Ranch dolgozói már tudták, hogy J. R. a magyaroknak egyeszerűen csak Jockey. (Miután az ide látogató összes honfitársunk ezzel kezdi a hüledezést...)

Ám 2021 tavaszán jóval kevesebben tolonganak az idegenvezetőre várva, hogy privát túrán vezessék körbe a házon. A megadott időpontban rajtunk kívül két amerikai család érkezik. Egyedül mi származunk Európából, de nyilvánvalóan nem az első magyar család...Sok rajongóval találkoztak már a világ minden tájáról, hiszen összesen 99 országban vetítették a sorozatot, méghozzá a legtöbben ugyanolyan fényes sikerrel mint nálunk. A házban egy 25 éve itt dolgozó hölgy vezet körbe minket, aki nem csak turistákkal, hanem a Ewing család tagjaival is találkozhatott már, akik rendszeresen vissza-visszajártak a forgatások helyszínére. 

dsc_0099.JPG

Elmesélték, mennyire hiányolják a külföldi látogatókat és várják, hogy a Ewing család birotokára is visszatérjen a járvány előtti élet. A rendezvény, illetve vendégházba látogató rajongók jelentős része ugyanis a tengeren túlról érkezik, ahol a mai napig is nagy sikerrel vetítik mind az eredeti Dallast, mint a három évadot megélt folytatást - amelynek számos jelenetét szintén a birtokon forgatták le. 

img_0494.jpegAkinek a privát túra nem elég, az akár az esküvőjét is tarthajta a kertben. Ha már házas, akkor a feleségével kettesben képzelheti magát a Ewing família tagjának és párjával potom 2000 dollár (mintegy 600 ezer forintért) tölthet egy életre szóló éjszakát "Jockey és Samantha hálójában", és pezsgőzhet a híres balkonon a dallasi naplementében gyönyörködve. Vagy akár vehet egy pezsgőfürdőt a kádban amelyben igazából egyetlen Ewing sem mártózott meg. 

Lehet, hogy csalódást okozok, de el kell árulnom, a sorozat legnagyobb részét valójában nem is Dallasban forgatták, a belső jeleneteket sem az eredeti házban, hanem Los Angeles-i stúdiókban vették fel.  Az ikonikus és a külső helyszíneken játszódó jeleneteket évente, mintegy két hónapos nyári forgatási periódusban forgatták le Dallasban és a farmon. És még ekkor sem laktak a színészek a házban, hanem szállodákból utaztak a forgatások helyszíneire. 

img_0489.jpeg

Apropó ház! Eredetileg a Duncan család otthona volt a ranch, de miután a Dallas egyre nagyobb sikert ért el, egyre több felkérés érkezett, szerették volna a birtokot különböző rendezvényekre kibérelni. Eleinte még alkalomszerűen igyekeztek megfelelni az igényeknek, de hamarosan már képtelenek voltak a saját házukban normális családi életet élni. A háziak végül a nagy érdeklődés miatt kénytelenek voltak elköltözni és a lakást emlékhellyé, rendezvényközponttá alakították át.

dsc_0141.JPG

De amíg még ott laktak, előfordult, hogy az utcáról távcsővel igyekeztek bekukucskálni az ablakaikon a kíváncsi rajongók - nyilván nem Duncanékre voltak kiváncsiak, de volt aki elhitte, hogy a házban tényleg Ewingok laknak.

img_0462.jpegBár soha egyetlen belső jelenetet sem forgattak a ház belsejében, a mai tulajdonos természetesen igyekezett a sorozat szellemisége szerint berendezni a hálószobákat. A privát idegenvezetésen megtuhattuk azt is, hogy először 1985-től nyílt meg a Southfork Ranch látogatók előtt, miután az itt élők nyugodalmasabb helyre költöztek. Egy ideig ők üzemeltették az emlékhelyet, majd miután a forgatások leálltak, a sorozat befejeződött, 1992-ben egy Arizoniai üzletember vette meg a birtokot és tovább fejlesztette. 

Miután bejártuk a házat, az idegenvezető elbúcsúzott tőlünk, és immár különválva háboríthatatlanul fedezhettük fel a birtokot. A háztól nem messze rábukkantunk az öreg Jock Ewing legendás Lincoln Continentáljára is. A gyönyörű állapotban lévő hatalmas autó önmagában is páratlan: mindössze 25.270 mérföld van benne (40.600 km nem rossz egy 43 éves autóhoz képest, ugye?). De az értékét nem a kevés futott kilométer és a kiváló esztétikai állapota adja, hanem hogy Jock Ewing valóban ezt a kocsit vezette a sorozat több jelenetében is. 

img_0563.jpeg

Bevallom, elfogult vagyok a Dallassal, mert gyerekkorom kedvenc sorozata volt, együtt ültünk a tv előtt péntekenként. Igaz, hozzánk meglehetősen késve érkezett: míg Amerikában 1979-től 1991-ig futott, addig Magyarországon 1990 decemberétől 1997 novemberéig pörgette le a köztévé a 14 évad 352 részét. Gondolom, nem vagyok egyedül ha azt mondom, meghatározó élményt jelentett nyomon követni a Barnes vs. Ewing viszályt, az ármánykodásokat, és közösen találgatni ki lőtte le Jockeyt. Mielőtt ellátogattunk a Ranchre, elkezdtem újranézni a sorozatot. Már az első résznél letelepedett mellém a kislányom, és legnagyobb meglepetésemre elragadtatva nézte gyerekkorom hőseit, hogy aztán később a birtokon már ismerősként  pózoljon velük.

Hiába, a Dallas örök...

Kép és szöveg: MandaMom

 

dsc_0261.JPG

img_0572.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr9916502276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása