Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, mikor kezdődik a Nyúl éve?

Boldog Holdújévet!

2023. január 21. - MandaMom

A világ csaknem negyede a ezen a hétvégén ünnepli az új év kezdetét. 2023. január 22-én véget ér a Tigris éve, és kezdődik Nyúl esztendeje. Ebből az alkalomból valóságos embertömegek indulnak el Kínából – vagy épp Kínába – hogy együtt ünnepeljenek távol élő szeretteikkel. Erre három év óta idén van először lehetőségük, mert a járvány miatt a közelmúltig tilos volt a tömeges utazás az ázsiai országból.

img_4226.JPEG

Év elején jártunk Malajziában, ahol hatalmas kínai populáció él, így mi is saját szemünkkel láthattuk, hogyan is készülnek a számukra legjelentősebb ünnepre az itt élők. A korábbi évtizedek, évszázadok során bevándorolt embertömegek őrzik kultúrájukat, vallásukat, ezért egymást érik a kínai szentélyek, templomok, nem beszélve azokról komplett városrészekről, sőt, városokról. Ilyen helyeket nem nehéz találni, sőt inkább lehetetlen elkerülni. De miért is kéne? Ellátogatni a kínai városnegyedekbe – bárhol is van az ember a világon - New Yorkban, San Francisco-ban, Malajziában, vagy éppen Kőbányán, kicsit olyan mintha egy szeletke Kínában járnánk.

img_4146.JPEG

Legutóbb Malajziában találkozhattunk ezzel a sokszínű világgal. Apropó, színek! Az újév közeledtével legfőképp a piros és az arany dominál, hiszen milliónyi lámpával díszítetik az utcákat, a templomokat, pontosabban mindent. Papírpénzt is égetnek (bár legtöbbször nem valódit), áldozatul a túlvilági szellemvilágnak. Természetesen mindenhol kapni a tűzijátékokat is, hiszen ez is az ünnep elmaradhatatlan része. 

img_3249.JPEG

A plüsstigrisek is lekerülnek a polcokról, hiszen a mai naptól átlépünk az Nyúl évébe, úgyhogy a tapsifülesek veszik át a helyüket. Ez abból (is) látszik, hogy a kínai boltok polcait minden mennyiségben elárasztották a nyuszkók.

Idén  január 22-én ünneplik a kínai újévet (ez a dátum minden évben más, hiszen az újév "mozgóünnep, amely a hold állásából számolnak. Ezért az újévet holdújévnek is nevezik. Idén még nagyobb ünneplésekre lehet számítani szerte a világban, hiszen három év óta először a Kínai Népköztársaság - a jeles alkalomra való tekintettel - feloldotta az általános utazási tilalmakat, ezért újra nekiindulhatnak a kínaiak, hogy ismét együtt ünnepelhessenek a rokonaikkal.

img_4236.jpg

Kínában a járvány kirobbanása óta is kiemelkedően szigorú intézkedéseket vezettek be. Az oltással szemben is nagy a bizalmatlanság, azt suttogták a helyi kínai közösségben élők, hogy az anyaország polgárai a betegségnél jobban csak a saját vakcinájuktól félnek.

img_4271.JPEG

Akár így van, akár nem, 2023. január 8-tól megnyílnak a határok kifelé, de azért mindenhol szigorú ellenőrzésekkel kell számolnia az országból érkezőknek. Malajziában például egységesen visszavezették a külföldről érkezők számára a testhőmérséklet mérést, és akinek a Covid tesztje pozitív annak hét napig kell karanténba vonulnia – függetlenül a tünetektől, vagy az oltottságtól.

Ám remélhetőleg a járványtól is megvédenek a szellemek, istenek, a sárkányok, a lampionok és tűzijátékok, amelyek a mai naptól a világ számos pontját elárasztják. Hiszen ezen a bolygón minden negyedik ember ma ünnepli az újévet.

Kép és szöveg: MandaMom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr3918028208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása