Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hol tálalták fel először a világ leghíresebb sült csirkéjét?

2023. április 19. - MandaMom

Corbin, egy álmos amerikai kisváros Kentuckyban. A csendes városka egy főtérrel és egy múzeummal is rendelkezik, emléket állítva leghíresebb szülöttjének, akinek főztje évtizedek óta a világ kedvence, és aki feltette a gasztronómiai térképre az államot. Tavaly látogattuk meg azt a helyet ahol Colonel Sanders először megsütötte mára már világhírűvé vált csirkéjét. 

img_1452.JPEG

Mivel Amerikában elég sok helyet kimaxoltunk, ezért mikor kerek szülinaphoz érkeztünk, okozott némi fejtörést, mivel ünnepeljünk, hova mehetnénk. 

img_1397.JPEG"Ha nem találunk ki jobbat, legfeljebb elugrunk a KFC-be!" - ütöttük el egy poénnal, de amint közeledett a jeles nap, egymásra néztünk és úgy döntöttünk, "Miért is ne?" De akkor legalább abba a KFC-be, ahol minden elkezdődött. 

A bourbon és a sült csirke hazája, Kentucky felé vettük az irányt. Azon belül is Corbinba, Colonel Sanders egykori otthona felé. 

Colonel Sanders önmagában megérne egy bejegyzést - később lehet, hogy vissza is térek rá - mert nevével ellentétben soha nem volt ezredes, de még csak katona sem. Az 1890-ben született Harland 12 éves kora óta dolgozott, majd Corbinban nyitott egy kis benzinkútat a főút mellett a 30-as években. Bár ez nem a vadnyugat, a kisváros nem is unalmas, az ifjú Harland Sanders még egy halálos lövöldözésbe is belekeveredett, amikor a konkurens benzinkutas rá, és a Shell vállalat két ügynökére támadt. Az olajvállalat egyik munkatársa halálos sebet kapott, Sanders viszont megsebesítette a támadót, aki ekkor könyörögni kezdett a saját életéért. Mindkettejüket letartóztatták, de Sanderset végül nem vonták felelősségre, mondván, önvédelemből iktatta ki az ellenlábasát, aki 18 évet kapott emberölésért. Mindezt a város főterén található életnagyságú Sanders szobor mellett olvashattuk a Sanders téren felállított kis információs táblákon, amely részletesen taglalja a híres corbini benzinkutas életének főbb állomásait. 

dsc_0740.JPG

Ám a nagy világválságot követően nem lehetett megélni az üzemanyagbizniszből, ezért a kút egyben fogadóként, motelként is működött, és ha már szállást nyújtott a betévedt vándoroknak, akkor Sanders úr feltálalta saját fejlesztésű sült csirkéjét is.

Amerikában nem ritka, hogy úton útfélen belebotlunk a "Világ legjobb pizzáját/steakjént/sültcsirkéjét/pitéjét" kínáló családi kis éttermekbe. Ám ezek többsége kérdés, valóban a világ legjobbja-e, és ezt mire alapozva táblázzák ki, de Sanders úr csirkéje tényleg egy kis fogadóból indult a világhírnév felé. A 11 fűszert tartalmazó titkos keveréktől és a sült csirke elkészítésének módjától volt egyedi (mivel magas nyomású kuktában sütötte, hogy így gyorsabban elkészüljenek a szaftos falatok). A történethez az is hozzátartozik, hogy később Sanders eladta híres receptjét egy multinak, amely ezután rohamosan terjeszkedni kezdett - előbb Amerikában, később szerte a világon - de az ezredes megmaradt a gyorsétteremlánc arca, és haláláig nagykövete volt. Számos filmben, képregényben, sorozatokban feltűnik jellegzetes alakja, sőt - akármilyen hihetetlen - Japánban  karácsonykor is KFC kerül a legtöbb ünnepi asztalra. 

Erről és még sok minden másról is kiokosíthatjuk magunkat abban a múzeumban, ami ma a benzinkút/fogadó/étterem helyén található. Sőt, nem egy egyszerű kultúrális intézményről van szó, hanem egy működő KFC várja az éhes látogatókat, akik a vödrös csirke rágcsálása közben vehetik sorba a vitrinekben sorakozó ereklyéket. A gazdag gyűjtemény és interaktív kiállítás egyébként csupán tavaly óta látható újra, előtte három évig zárva volt a múzeum. 2019-ben zárt be az emlékhely (a KFC is csak Drive Thru-ként üzemelt), hogy egy nagyszabasú felújítás követően nyithassa újra kapuit. Nos, erre a Covid járvány miatt három évet kellett várni, és mikor mi úgy döntöttünk, hogy megnézzük, még mindig szó sem volt a nyitásról. 

img_1446.JPEG

Mivel egy kerek szülinapot ünnepeltünk Kentuckyban, ezért nem tudtuk tolni a látogatást, de úgy véltük kívülről is látványos lesz a KFC, a vödrös csirke pedig az ablakon kiadva is vödrös csirke. Ám három nappal az érkezésünk img_1330.JPEGelőtt három év zárva tartás után derült égből villámcsapásként feltárta a kapuit a Sanders múzeum, amely azóta is várja a csirke szerelmeseit. 

Néhány szuvenírt is beszerezhettem a vacsorával együtt: itt a menühöz hűtőmágnest és kitűzőt is választhatsz, de a mai napig becsben tartom az "Én ettem ott ahol minden kezdődött..." feliratú piros baseball sapkámat is. 

Egyetlen személyes észrevételt azonban megosztanék: nem tudom, miért, de a csirke amit ott ettünk, nem ugyanolyan ízű, mint amit a világ többi pontján megszokhattunk. Nem annyira vastag a bundája, és jóval szaftosabb volt a belseje. Nekem sokkal jobban ízlett, de az is lehet, hogy a hely szelleme költözött a kosárba. 

 

Kép és szöveg: MandaMom

 

    

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr918105886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása