Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy Portóban találod a világ egyik legszebb könyvesboltját?

2023. augusztus 22. - MandaMom

Ha az utazást és az olvasást annyira szereted, mint jómagam, akkor van egy kötelező látványosság, amit nem hagyhatsz ki, ha Portóba vet a jó sors. Ha ebben a csodás portugál városban jársz, ne csak a borokat és a tengeri finomságokat kóstold meg, hanem végy magadhoz némi szellemi táplálékot is, és térj be a világ leghíresebb/legszebb könyesboltjába a Livraria Lello-ba.

img_3282.JPEG

A könyv számomra éppúgy lehet szuvenír, mint a hűtőmágnes, sőt! Hemingway Key West-i házát természetesen nem hagytuk el az "Öreg halász és a tenger" egyik példánya nélkül, mint ahogy a "Ne bántsátok a feketerigót!" különleges kiadását is beszereztük az írónő, Harper Lee alabamai szülővárosában. Nem beszélve Maine-ről, ahol természetesen Stephen King könyvek is kerültek az útitáskába. img_3178.JPEG

Nem volt kérdéses hát, hogy ha már idén eljutottunk Portugáliába, akkor a kötelező látványosságok listáján előkelő helyre kerül a portói Livraria Lello. 

Ám nem sokon múlt, hogy ez a poszt mégse lásson napvilágot, ugyanis a világ egyik leghíresebb boltjába - mint kiderült - nem lehet csak úgy besétálni és leemelni néhány ritkaságszámba menő könyvet a polcról. Bár én ezt hittem, de hamar kiderült, hogy ez óriási naivitás volt, ami csaknem meghiúsította a hőn áhított látogatást. 

Rajtunk kívül ugyanis akad "néhány" könyvrajongó turista (átlag naponta négyezren látogatják a boltot) a városban, aki kiváncsi a mesevilágot idéző boltra, ezért néhány éve a fenntartó kénytelen volt bevezetni a belépődíjat, melynek ára természetesen a látogatás során levásárolható. Bár nekem a kétszer öt eurós jegy árának többszörösét sikerült otthagynom a kasszánál, holott úgy éreztem, hogy alig vettem valamit. Szívem szerint a fél boltot hazacipeltem volna. Itt jegyezném meg, hogy természetesen nem csak portugál nyelvű könyek vannak, hanem angolul, franciául, spanyolul is bőséges választékkal találkozhat a látogató. 

Az előre, interneten megvásárolandó belépőjegyekről azonban mit sem sejtve érkeztünk meg a bolthoz, amely előtt hosszú tömött sorok kígyóztak több száz méter hosszan. Mint kiderült, fél óránként engednek be meghatározott számú vásárlót, és bizony a helyek már napokkal előre betelnek. Hiába érkeztünk hát kora reggel, esély sem mutatkozott arra, hogy az egy napos portói kirándulásunkba belefér a Livrarira Lello megtekintése – belülről. Bánatomat a közelben lévő - szintén világhírű, nagyjából a mi Vásárcsarnokunknak megfeleltethető - Bolhao Piacon csillapítottam némi kulináris kalandozással (megkóstoltam a frissen fogott és nyersen fogyasztandó tengeri sünt, amely még a Lisszabonban elfogyasztott polip hotdog-hoz képest is merész vállalkozás volt).

img_3210.JPEG

A csodaszép belváros, a finom ételek, borok, édesség ellenére mégis maradt bennem tüske (nem a tengeri sünből, szerencsére), amiért nem vásárolhattam könyvet a Lello-ban. Visszafelé andalogva kora délután is utunkat állta az utcán várakozó embertömeg akik mind a fél óránkénti bebocsátásra vártak, a napokkal előbb megváltott jegyük birtokában. Odasündörögtem hát ismét a beléptető hölgyhöz, és megkérdeztem, hogy esetleg lenne-e mód - akár egyedül - egy percre bebocsátást nyernem, legalább egyetlen könyvért és már itt sem vagyok, becsszó. Bár erre újabb együttérző kedves elutasítást kaptam, ám mégis megszánt, mert megsúgta, hogy felszabadult az interneten néhány jegy aznapra, mert páran visszamondták. Ha szerencsém van, és gyors a telefonom, még elcsíphetek két belépőt.

Nos, mint láthatjátok, némi szerencsével, de végül bejuthattunk az irodalom elvarázsolt kastélyába. Innen tényleg nem lehet könyv nélkül távozni, és bár Stephen King nem volt a polcokon (Harry Potter annál nagyobb számban), de a horror másik nagy klasszikusának Edgar Allen Poe-nak számos műve és válogatása megtalálható volt a Lello saját kiadású limitált szériás gyűjteményében – ez a gyönyörű kötet azóta már átköltözött a könyvespolcomra, az Óz a Nagy Varázslóval, a Grimm fivérek válogatásával és a Háború Művészetével együtt. Természetesen Manda is rendelt magának egy kötetet, de már előre eldöntötte miről kell szólnia (valamilyen tengeri történet legyen, és egy hal legyen a főszereplő). Szerencsére a jól felkészült eladók máris több könyvet is ajánlottak a gyermek részlegről amely megfelel a kritériumoknak, végül a "The Blue Beyond" lett a nyertes. 

img_3263.JPEG

 Mint megtudtuk a bolt mindig is népszerű volt a könyvek szerelmesei között, ám az igazi áradat akkor rohamozta meg őket, miután elterjed, hogy  J. K. Rowling - aki maga is élt Portugáliában - innen merített ihletet a varázslóvilág látványtervéhez. Hogy ez így lenne, azt maga az írónő cáfolta, azt állítva, hogy személyesen nem járt a boltban a Harry Potter könyvek berobbanása előtt, de tény, hogy az Abszol út kísértetiesen emlékeztet a Liraria Lello belső világához. Itt azonban nem varázspálcák keresik a gazdájukat, hanem lapokba zárt világok várják, hogy a világ legszebb és leghíresebb könyvespolcairól új otthonaikba költözhessenek.

Kép és szöveg: MandaMom

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr1618197981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása