Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy még mindig várja vendégeit a Top Gun bár?

2022. június 04. - MandaMom

Minden bizonnyal ismét fellendült a forgalma annak a bárnak, ahol több mint három évtizeddel ezelőtt - egy merő véletlennek köszönhetően - felvették a klasszikus Top Gun bár jelenetét. Most, hogy elkészült a film folytatása, nyilván egyre többen huppannak le ahhoz az asztalhoz, ahol a fiatal Maverick és Goose csapott egy görbe estét a párjaikkal. Mi is így tettünk. ***

img_5103.JPEGSan Diego sok mindenről nevezetes, többek közt arról, hogy egy óriási haditengerészeti bázis is található itt, azon belül pedig a híres Top Gun iskola (vagyis az elit vadászpilótaképző). Nem véletlen, hogy Tom Cruise is a dél-kaliforniai várost választotta több évtizeddel ezelőtt (is) az ikonikussá vált filmje egyik fő helyszínének. 

img_5063.JPEGMivel a blogomból tudhatjátok, hogy előszeretettel látogatunk el olyan helyekre, amelyek visszaköszönnek kedvenc filmjeinkből, ezért mi sem hagyhattuk ki a Top Gun Bárt, amikor San Diegoban jártunk. 

Ki ne emlékezne a bárjelenetre, ahol a zongoránál Goose énekel egy nagyot, miközben Maverick a barátnőjével mélyíti épp kapcsolatát? Nos, a bár, csak véletlen került a filmbe, a rendező egyik asszisztense ugyanis San Diego belvárosában sétálva tért be a barátságos kis fogadóba enni valamit - miközben szemrevételezte a forgatás helyszíneit. Eredeti neve Kansas City Barbaque - tipikus amerikai hely, grillezett húsokkal hideg sörökkel. Annyira megtetszett neki a hely hangulata, hogy később elvitte a rendezőt és producert is, akik megkérdezték a tulajdonost, lezárná-e két napra a bárt egy hollywoodi produkció egyik jelenetéhez. Rövid habozás után a tulajdonos úgy döntött rááll a kérésre, img_5082.jpegés ezzel - üzleti szempontból is - életük legjobb döntését hozták meg. Eredetileg ez a jelenet nem is szerepelt volna a filmben, utólag írták bele, mondhatni, kifejezetten a hely hangulata miatt. Goose itt énekli el feleségének (Meg Ryannak) és barátainak a Great Balls of Fire-t, miközben a zongora tetején az egyik helyi kisgyerek ücsörög. Ő szintén egy hirtelen ötlettől vezérelve került bele a filmbe, annyira megtetszett a kiváncsi lurkó a stábnak.

A rövid, ám annál fontosabb jelenet jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy - emlék formájában - a közelmúltban bemutatott Top Gun - Maverick szuperprodukcióban is felbukkan. Méghozzá igen fontos momentumként... De nem árulom el, végülis ez nem filmkritika, bár annyit azért megsúgok, hogy nekem nagyon tetszett a folytatás is. 

A klasszikus Top Gun bemutatása és sikere viszont alapjaiban változtatta meg a San Diegó-i vendéglátóhely arculatát - bár a hangulat amelybe a stáb beleszeretett, továbbra is megmaradt. A tengerészek körében addig is népszerű kis hely ugyanis hihetetlen népszerű lett. A filmből ismerős jelenetek, katonai relikviák lepik el a falat, sőt még az eredeti zongora is megvan, amire az új filmben is utalnak. Azóta már nem csak a helyiek, a katonák, hanem a turisták is egymásnak adják a kilincset. Ők pedig büszkék a már-már repülős tengerészeti múzeumhoz hasonlító falatozóra.

Mi még a Top Gun folytatásának bemutatása előtt jártunk itt, nem is tudtuk pontosan mire számítsunk, de mikor az utcáról beléptünk, csak néhány törzsvendég múlatta a bárban az időt (látszott, hogy már régi bútordarabok, tőlünk eltérően nem "A Top Gun Bárba", hanem a régi törzshelyükre ültek be). 

img_5067.JPEGBevallom jómagam  elsőre nem a sarokban lévő kis kockás terítős asztalt választottam volna az egyébként üres étteremben, de a kedélyesen sztorizgató idős felszolgáló (később rájöttem, hogy az egyik tulaj lehetett), határozottan ide irányított minket. Hamarosan rájöttem -  a fejünk felett lógó fénykép is segített ebben - épp ott ültünk, ahol Tom Cruise és barátai a filmben, vagyis a főhelyet kaptuk. A következő meglepetés akkor ért, mikor érkezett az étlap és megláttam az árakat. Azt gondoltam, jobban kihasználják a hely csábító erejét, de úgy tűnik a rövid meggazdagodás helyett a biztos vendégkör megtartására törekedtek, mert olcsó, kiadós, és tipikus amerikai ételekkel traktáltak minket. Annak ellenére hogy még szuvenír pólót is vettünk, mégis kevesebbet fizettünk, mint a hasonló éttermekben szokás - főleg ha a helyszín visszaköszön gyerekkorunk egyik kedvenc filmjéből. 

Amikor ott jártunk, már évek óta tolódott a Top Gun bemutatója, és együtt találgattuk a helyiekkel, hogy vajon idén bemutatásra kerül-e a nagy film. Gondolom most ők is ünneplik a folytatást, amely nyilván ismét fellendíti a bár forgalmát is.

Mi éppen ma néztük meg, sok-sok élményt idézett fel, többek közt egy finom ebéd emlékét a nem is oly régmúltból... 

Kép és szöveg: MandaMom

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr9617847061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása