Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy Kennedyvel "varázslövedék" végzett?

2021. május 13. - MandaMom

A mai napig nem derült ki, pontosan miért is kellett meghalnia JFK-nek Dallasban 1963. november 22-én. A merénylet után lefolytatott vizsgálathoz - a Warren-jelentéshez - kapcsolódó dokumentumokat több évtizedre titkosították. Ám azóta 98 százalékát feloldották, kutathatóvá vált, így egyre több részlet lát napvilágot... Például az is kiderül belőle, hogy a jelentés készítői szerint Kennedyt egy "varázslövedék" találta el.  

A kétkedők mindig abban bíztak, ha feloldják a Warren-jelentéshez kapcsolósó tanúvallomások, bizonyítékok, felvételek titkosítását, kiderülhet, mi történt Kennedyvel. Nos, ma már egy-két adónyilvántartáson kívül szinte az egész kutathatóvá vált, mégsem jutottunk közelebb az igazsághoz. 

img_1189.JPEG

Ha a jelentésben foglaltakat készpénznek vesszük, akkor Kennedyt egy varázslövedék találta el először (nem én találtam ki, a szkeptikusok "magic bulletnek" nevezték el a CE 399-es lajstromszámon nyilvántartásba vett bizonyítékot, amit a mai napig őriznek a nemzeti archívumban). A hivatalos jelentés szerint a magányos merénylő első lövése hátulról találte el az elnököt, majd egy nem mindennce399side.jpgapi röppályán haladva a hátán befúródött és a torkán hagyta el a testét (a felvételeken látszik, hogy odakap a nyakához, és megpróbál levegőt venni, amit a mellette utazó Jackie Kennedy is észrevesz és odahajol). A töltény ezután néhány másodperccel később még az előtte ülő Texas kormányzóját is megsebesítette, ráadásul két helyen: először a csuklóján haladt át, majd a combjába fúródott. Ha ez valóban így történt, és nem különböző lövésektől sérült meg a két politikus, akkor az azt is jelenti, hogy a "varázslövedék" összesen hét(!) ki-, és bemeneti sérülést okozva, áthaladt 15 réteg ruhán, (köztük az elnök nyakkendőjének csomóján is), több mint hétszer szakított át emberi kötőszövetet, csontokat, mégis mindössze minimális sérülést szenvedett. A töltényt megtalálása sem mindennapi: utólag leltek rá egy betegszállító hordágyon a kórház folyosóján ahová a sérült a texasi kormányzót szállították. A kalandos utat bejárt lövedék ugyanis "kiesett" a sérült kormányzóból, és később az egyik ügynök megtalálta és a bizonyítékok közé helyezte a merénylet napján. Meglepő módon, a töltény alig sérült meg kalandos útja során. Teljesen hihető, ugye?

dsc_0360.JPG

dsc_0114.JPEG

Mikor a közelmúltban Dallasban jártunk, természetesen nem csak a Southfork Ranchra látogattunk el. Kötelező látnivaló a Dealey Plaza, és az egykori tankönyvraktár épülete is, ahonnan Lee Harvey Osvald rálőtt az elnöki konvojra. Az elnököt ért találatok helyét az úttesten  jól látható keresztek jelölik.  Az Elm utca aszfaltjára  nem a városvezetés helyezi el a jeleket, hanem akárhányszor felújítják az utat, megjelennek rajta az ismeretlenek által felfestett jelek, amelyek a merénylet során kilőtt lövések becsapódásának helyszínét jelölik. Néhány évtizeden keresztül "csak" két X volt az úttesten, de a ottjártunkkor már három jelet láthattunk az aszfalton. Ennek az az oka, hogy a varázslövedék elmélet tagadói szerint két külön találat érte a konvojt nagyjából ugyanazon a helyen, egyik az elnököt, a másik a kormányzót találta el. Ottjártunkkor éppen itt dedikálta legújabb könyvét Marshal Evans, aki évtizedek óta kutatja a levéltárakban a merénylettel kapcsolatos aktákat. Volt, amit a tikosítás lejártának a napján már megkapott. Ezek a levéltári anyagok tartalmazzák például a tanúk vallomását, vagy éppen az elnök boncolásán készült egyedülálló fotókat is (amelyek amellett hogy horrorisztikusak, komoly bizonyító erővel bírnak arra vonatkozóan, honnan is érkezhettek a lövések, amelyek kioltották JFK életét). Az író, Marshal Evans ezeket az anyagokat gyűjtötte könyv formába. Mikor megkérdeztem, mi a teóriája,  szerinte ki ölhette meg Kennedy-t, csak annyit mondott: img_1142_2.jpeg

- Nem gyártok teóriákat, nem az én dolgom. Amit megtudok összegyűjtöm és nyilvánosságra hozom, ezután a tények alapján mindenki eldöntheti kinek hisz. Ide szoktam kijárni, dedikálom a könyvem, és szívesen fogadom a kérdéseket a látogatóktól. Nagyon remélem, hogy hamarosan kiderülhet a teljes igazság - mondta az író, miközben aláírta a legutóbb megjelent könyvét (The Reckoning - Az elszámolás), amely számos olyan információt is tartalmaz amelyek eddig nem, vagy így egyben nem láttak napvilágot. 

JFK meggyilkolásáról a hivatalosan elfogadott Warren jelentés állapította meg, hogy a fiatal elnökkel egy magányos merénylő, a Szovjetúniót is megjárt egykori tengerészgyalogos Lee Harvey Osvald lövései végeztek. Három lövedék érte a mozgásban lévő konvojt, ebből kettő tűpontos volt, egy pedig a kocsi hátsó csomagtartóját rongálta meg. Az első hátulról találta el az elnököt, majd a torkán távozott. A másik pár másodperccel később a fejét találta el, azonnali halálát okozva. Nem kizárt, hogy még több lövés is érte a konvojt. img_0625.JPEGSzemtanúk beszámoltak arról, hogy átfúródott egy lövés az elnök autójának szélvédőjén, míg egy másik becsapódott az úttest betonjába, akkora darabot kiszakítva, hogy a felpattanó darab megsebesített egy út szélén nézelődő civilt is. 

A hivatalosan is elismert lövések becsapódásának a helyét a mai napig óriási keresztek jelölik az egykori tankönyvraktár előtt haladó úton. Az épület hatodik emeletének legszélső ablakából adták le a halálos lövéseket az elnökre - legalábbis a hivatalos verzió szerint ide bújt az ÁLLíTÓLAGOS merénylő, Lee Harvey Osvald.  Még az eseményeket megörökítő táblán is kiemelték ezt a szót, mintegy aláhúzva hogy a magányos merénylő teóriája bizony igencsak sántít. Nem kizárt, hogy lőtt Osvald, sőt szinte biztos hogy lőtt, de az is szinte biztosra vehető, hogy voltak társai, segítői is. 

Mi is felmentünk az egykori tankönyvraktárban berendezett múzeumba - emlékhelyre - is, ahonnan letekintve az utcára láthattuk honnan lőhetett a merénylő, mit láthatott, milyen távolságról.

Bár pontosan abból az ablakból ahonnan Lee Harvey Osvald leadta a lövéseit, nem lehet kinézni, de a mellette lévőből a következő látvány tárul az ember szeme elé (az autó éppen ott halad el, ahol a végzetes fejlövés érte Kennedy-t): 

dsc_0051_1.JPG

img_1171.JPEG

Gyors volt ez a Lee Harvey, az biztos, ha ennyi pontos találatot képes volt bevinni ilyen távolságból holott nem is sorozatlövőt használt! Egy folyamatosan haladó konvojra 10 méteren belül adta le a lövéseket úgy, hogy közben újratöltött és célra tartott.  Megjegyzem halkan, a szakértők szerint kizárt hogy egyetlen ember hajtotta végre a merényletet. Szemtanúk láttak egy esernyős férfit a konvoj mellet, aki a napsütésben nyitott ernyőjét fel-le mozgatta amikor a lövések elkezdődtek becsapódni. A támadás kitervelői arra sem számíthattak, hogy a gyilkosságról egy lelkes amatőr filmes Adam Zapruder mozgóképet fog készíteni, amiből - ha kockáról kockára elemezzük - még az is kiderül, hogy a "varázslövedék" egy kicsit megpihen valahol miután átüti Kennedy nyakát és csak két másodperccel ezután lehet a sérülést felfedezni a kormányzó kezén.  A mai adatokat kiértékelve legalább két, de nem kizárt, hogy három merénylő is lőtt egyszerre. Ezt már nehéz rekonstruálni, hiszen az esernyős embert pl. nem is keresték soha. 

img_1157.JPEG

Hiába tartóztatták le a máig egyedüli merénylőként megnevezett Lee Harvey Osvaldot, rajta keresztül sem juthatunk közelebb az igazsághoz: alig két nappal a merénylet után a magányos merénylőt lelőtte egy dallasi alvilági figura, az éjszakai életből jól ismert bártulajdonos, Jack Ruby. Halálra ítélték tettéért, ám fellebbezett. Sajnos azonban még az új eljárás lefolytatás előtt, két év börtönélet után meghalt tüdőrákban. A hivatalos verzió szerint neki sem voltak segítői, felbujtói, a magányos merénylővel is magányos merénylő végzett. img_1174.JPEG

Jack Ruby halála előtt még adott egy interjút egy fiatal újságírónőnek Dorothy Kilgallennek is, aki több cikket is írt a merényletről, amelyekben hangot adott kétségeinek a Warren jelentéssel kapcsolatban. További leleplező írásokat is ígért szerkesztőjének, de sajnos ezeket már nem olvashatta az utókor: a 42 éves sikeres újságírónő alkohol és barbiturát túladagolásban meghalt a saját otthonában 1965 november 8-án. Halála után néhány órával FBI ügynökök lepték el a lakását, és elvitték az összes jegyzetét, amelyek azóta sem kerültek elő. Dorothy Kilgallen egyébként egy ismert televíziós személyiség és újságíró volt, olyannyira, hogy még saját csillagot is kapott Los Angelesben. 

dsc_0127.JPGEgyébként sem volt életbiztosítás túl közel kerülni ahhoz a körhöz akik tudhattak valamit. A JFK merénylet óta számos ember vesztette életét, a legismertebb eset maga a meggyilkolt elnök fivérének halála, Robert Kennedy. 

A történelem ugyan nem ismeri a mi lett volna ha kezdetű mondatokat, de nyilvánvaló, hogy ha Robert Kennedyt 1968-ban megválasztják az Egyesült Államok Elnökének, valószínűleg újra nyitotta volna az aktákat, és a mai ismereteink alapján pillanatok alatt ízekre szedi a Warren jelentést. Akkor még talán éltek azok, akik ezek után a kérdésekre választ adhattak volna. Sajnos azonban az 1968-as elnökválasztások legnagyobb ászaként számon tartott Robert Kennedyt, az alig öt évvel azelőtt meggyilkolt elnök öccsét, egy Los Angelesi Hotelben tartott kampányrendezvényt követően lelőtték. 

Persze lehet, hogy mindez véletlen, mindenki maga dönti el hogy a hivatalos jelentéseknek, vagy a kétkedőknek ad hitelt. Robert Evans ezekkel a szavakkal ajánlotta nekem a könyvét: 

"Derüljön ki az igazság.... HAMAROSAN!"

Legyen így... de ha egyszer közel jutnánk az igazsághoz, vajon elhinnénk ennyi idő után?

 

Kép és szöveg: MandaMom

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr3516523498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása