Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy Elvis idén lenne 85 éves? És az ikertestvére is!

85 éve született a Király és a bátyja - látogatás Gracelendben

2020. január 06. - MandaMom

Elvis Presley születésnapja előtt két héttel volt szerencsénk ellátogatni Memphisbe, pontosabban a Király egykori otthonába, Gracelandba. A tágas családi ház (ami a mai léptékkel egyáltalán nem mondható palotának) ma is a rajongók zarándokhelye, már csak azért is, mert itt nyugszik az 1977-ben elhunyt legenda, aki idén, január 8-án lenne 85 éves. Nem csak ő, hanem az ikertestvére, Jessie Garon is ünnepelné a születésnapját. - MandaMom bejegyzése.

img_4237.JPEGIdén New Orlensban töltöttük a karácsonyt - erről kicsit később bővebben is beszámolok - és mivel innen csupán néhány órás autókázásra van Memphis, nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy beugorjunk a Királyhoz is. 

Mivel én még csak meg sem születtem, amikor Elvis meghalt, ezért nem is tudtam róla sokat (persze nyilván ismerem a munkásságát - nagyon nagy vonalakban - és kikerülhetetlenül a popkultúra része ma is...)

Egy valódi ikon.

Éppen ezért ideje volt egy kicsit jobban is megismerni, ennek pedig nincs jobb módja mint bekukucskálni az otthonába. 

Nyilván mindenki ismeri Elvis Presley nevét, sokan tudják, hogy a halálának máig tisztázatlan körülményei voltak (sokan állitják, hogy nem véletlen túladagolás, hanem esetleg öngyilkosság vezetett a tragikus véghez), pedig nem csak az élete, hanem már a megszületése sem volt mindennapi. 

img_4162.JPEGUgyanis - mint ezt a Gracelandben kiállitott születési bizonyitványában is feljegyezték - nem egyedül a később szupersztárrá váló Aaron Elvis látta meg a napvilágot. 35 perccel őelőtt, hajnali négykor született meg az ikerbátyja, Jessie Garon. Ám sajnos az a fiúcska koraszülöttnek bizonyult, és meghalt. Ki tudja mit élt át a vajúdó fiatalasszony, mennyi kétség(beesés), félelem tombolhatott benne, amikor azon a bizonyos januári éjszakán a kis, két hálószobás, villany és vezetékes víz nélküli otthonukban a tragikus szülés folytatódott. Ám a második gyermek szerencsésebbnek bizonyult, egyszerre hozva örömöt és vigaszt a szüleinek, Vernonnak és Gladysnek. 

A munkáscsalád sora később - köszönhetően az apa szorgalmának - és később egyetlen gyermekük tehetségének hamar anyagilag is jobbra fordult, együtt vették meg és költöztek be a később világhirűvé vált otthonukba, Gracelandbe 1957-ben. 

Bár a szülők nem vállaltak több gyermeket, de Elvisszel viszont nagyon szoros volt a kapcsolat. Bár a poplegenda nem szivesen beszélt nyilvánosan a halott testvéréről, mégis élete szerves részévé vált, hogy ikerként látott napvilágot: közeli barátai szerint egész életét beárnyékolta az a baljós gondolat, hogy valahogy felelős lehet a haláláért, és mi lett volna ha mégis életben marad...

img_4164.JPEGAnnyira szerették a házat, hogy Elvis soha nem akart elköltözni, akkor sem amikor már jóval hivalkodóbb birtokot is megengedhetett volna magának, jóval előkelőbb helyen mint a Tennessee állambeli Memphisben. (A látogató számára rögtön feltűnik, hogy a turisták számára épült, hivatalos "Vendégházként" meghirdetett hotelkomplexum kb. ötvenszer nagyobb, mint maga a ház).

Elvis nem vágyott el innen soha, mindig ide tért vissza. Ide költözött friss házasként feleségével, Priscillával, ide hozták haza lányukat Lisa Marie-t. És ide tért vissza egyedül a válás után, amikor már csak édesapja élt. Ezután valami véglelg összetört benne: elhizott, depressziós lett, az evésbe, alkoholba menekült, sőt gyógyszerfüggő is lett. Hogy szándékosan vagy véletlen, de tény: marékszám szedte be aznap a fájdalocsillapítókat, amit már nem bírt el a szive: saját fürdőszobájában, Gracelandban halt meg 1977 augusztusában. 

Eredetileg édesanyja mellé temették a Memphisi Forrest Hill temetőbe, de a család több fenyegetést is kapott, miszerint elvakult rajongók készülnek ellopni a testét. Ezért az apja, Vernon néhány hónap után újratemette a fiát és a még 1958-ban elhunyt Gladist is, az úszómedencéjüktől mindössze néhány méterre, egy szökőkúttal díszitett családi emlékhelyre. Itt kapott helyet az a márványtábla is ami Elvis halott testvérének állit emléket (a csecsemő testét a születése után nem sokkal jeltelen sirba temették), ahol ismét édesanyja mellé került. Nem sokkal később maga a Presley család feje, Vernon is meghalt, és egy évre rá 1980-ban az ő édesanyját - a Király nagymamáját - is itt helyezték végső nyugalomba. 

img_4199.JPEG

A Presley család otthonát 1982-ben nyitották meg a látogatók előtt. Még a mai napig is évente 600 ezer látogató érkezik megnézni a házat, és az azt körülölelő Elvis emlékhelyet. Jórészük - csakúgy mint jómagam- nem is élt, amikor Elvis feljutott a csúcsra. Ám halálával hírneve nem lett kisebb, rajongói száma évről évre nő. Aki eljut Gracelandba, és bejuthat a Király otthonába, láthatja az egykori tárgyait, irodáját, személyes tárgyait (még a kulcscsomóját is ki van állitva), az tényleg úgy érzi mintha ő is ott lenne. Ki tudja, talán soha nem is távozott. Hiszen tudjuk: Elvis él! 

Kép és szöveg: MandaMom

 Ha tetszettek a cikk, kérlek like-old a facebook oldalt is, ahova további képeket is feltöltök. 

 További képek

img_4190.JPEG

img_4158.JPEG

 img_4175.JPEG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr2315396094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása