Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hányan "győzték le" a Niagara vízesést?

Évente több tucat ember leli a halálát az óriási zuhatagban

2020. április 06. - MandaMom

Kilométerekről is hallani a morajlást, ahogy az óriási víztömeg hatalmas erővel zuhan a mélybe az Egyesült Államok és Kanada határánál. A Niagara vízesés gyönyörű és félelmetes, nem csoda, hogy nem csak a turistákat de a Darwin díj jelöltjeit is vonza időtlen idők óta. - MandaMom bejegyzése

Csodálatos látvány kaszinók, luxusszállodák, kilátó, a zuhatagok tetején kötélpálya az aljánál sétahajók.... esténként tüzijáték és fénykivilágítás. A legtöbben ennyit látnak a Niagara vízesésből, ha ellátogatnak az azonos nevű folyón található világhírű zuhataghoz. Az egyik legkedveltebb esküvői helyszín azonban több száz, sőt több ezer tragédiának volt a színtere. 

dsc_0686.jpg

A turisták már kétszáz éve is előszeretettel látogatták a világhírű vízesést. És a szórakoztatás iránti igényeiket a korabeli vendéglátók igyekeztek a legextrémebb módon is kiszolgálni.  Például azzal, hogy szerencsétlen állatokat zártak ketrecbe, kötöttek bele egy csónakba és engedték le őket a vízen. 1827-ben például egy amerikai szállodatulajdonos 10 ezer összesereglett bámészkodó szeme láttára eresztett le a dühöngő folyón egy csónakot, amiben két - ketrecbe zárt - medve, egy bölény, mosomódvék, rókák, és vadlibák is voltak. A medvék pánikba esve verték szét a ketrecet mielőtt a csónak mélybe zuhant, és még a folyó felső szakaszán kiúsztak a partra. A többi állat azonban nem tudott kiszabadulni... a beszámolók szerint egyedül egyetlen vadliba élte túl a halálos mutatványt. 

Természetesen az állatok után az önjelölt kalandorok is megjelentek a vízesésnél, akik a kétes kimenetelű mutatvánnyal igyekeztek hírnévhez - és anyagi elismeréshez - jutni. 

img_2063.jpg

A XIX. század közepétől napjainkig kb. 5000 holttestet halásztak ki a vízesés lábánál. Ehhez képest alig tucatnyi olyan esetet jegyeztek fel, amikor valaki túlélte a zuhanást a vízesésen. 

Ez azt jelenti, hogy évente kb. 40 embernek - többnyire öngyilkosoknak - az élete ér véget ezen a festői helyen. Hosszan sorolhatnám a rosszul sikerült kísérleteket is, de inkább egy-két szerencsés(ebb) kimenetelű esetet hoztam, amelyek többsége még így sem sikerült éppen fényesen. Ha egyszer szerencsétek lesz eljutni oda, - vagy már jártatok ott - ezután biztos máshogy fogtok tekinteni a csaknem 800 méter széles és 57 méter mély Patkó zuhatagra, valamint az Amerikai zuhatagra, melyet a Kecske sziget választ el. Történetünk "hősei" a formájáról elnevezett Patkó zuhatagot választották, hogy kihívják maguk ellen a sorsot.

annietaylor3_lg.jpgAz első személy, aki túlélte az addig halálosnak számító zuhanást, egy hölgy volt, nevezetesen Annie Edson Taylor. A nyugdíjas tanárnő a 63. születésnapján zárkózott be egy hordóba, hogy riporterek és bámészkodók szeme láttára zuhanjon a halálos mélységbe. Ki tudja miért, a vízesés megkegyelmezett. A tanárnő kisebb zúzódásokkal és egy apró vágással a fején kászálódott ki a hordóból.

Esete sok kalandornak adott bátorítást, de a többség nem volt ilyen szerencsés. Van akinek csak a leszakadt, kapaszkodóhoz kötött karját találták meg az összeroncsolódott hordójában, de volt aki magát a zuhanást túlélte, de órákig tartotta a lélekvesztőt a víztömeg meder fenekén, és megfulladt, mikor elfogyott a levegője. 

10 évet kellett várni, míg Bobby Leach súlyos sérülésekkel - többek közt törött térdekkel és álkapoccsal -, de túlélte a zuhanást. Élete végéig haknizott a világban acélhordójával, amely megmentette az életét. 

1928-ban Jean Lussier volt az következő, akinek sikerült sérülés nélkül átjutnia lejutania a vízesésen egy két méter átmérőjű gumiból készült óriás 'labdában'. 

A vízesés leghíresebb túlélője azonban nem önként vállalkozott a "mutatványra." Az akkor még csak 7 éves kisfiút, Roger Woodward-ot és 17 éves nővérét családjuk jóbarátja, James Honeycutt vitte el motoros csónakjával a woodward-miracle_lg.jpgNiagara folyóra. Ám a motor meghibásodott, leállt és sodródni kezdtek a vízesés felé. A 40 éves férfi felvetette a mentőmellényt a gyerekekkel, de saját magára már nem jutott ideje: igyekezett irányítani a sodródó csónakot. Nem sokkal a zuhatag elérése előtt a hajó felborult, és a 17 éves lányt az utolsó pillanatban sikerült két szemtanúnak partra húzni.  Öccse és James egymásba kapaszkodva zuhantak a mélybe. Rogert, aki viselt mentőmellényt, fel- felvetette a víz, és komoly sérülések nélkül várta, hogy a mentőcsapatok kihalásszák a vízből. A vele együtt lezuhanó felnőtt már nem volt ilyen szerencsés: őt lehúzta a víztömeg és megfulladt. 

Bár fizikailag a 7 éves kisfiúnak nem esett baja, a nővérével 37 évig egymással sem tudtak beszélni arról a napról, és csak 50 évvel  később, 2010-ben tértek vissza a baleset helyszínére újra. 

Évente több tucatnyi ember vet véget az életének a Niagara vízesésnél, de hogy pontosan hányan lelték itt a halálukat, azt nem tudni. A hatóságok nem minden esetben hozzák nyilvánosságra a tragikus eseteket, mivel szeretnék elkerülni, hogy tippeket adjanak a labilis lelkű embereknek. 

img_2034.jpgTermészetesen a tiltás sem mindig veszi el a kalandorok kedvét.

1985-ben az akkor 48 éves John "David" Munday 1500 dolláros büntetést fizetett ki a hatóságnak, miután engedély nélkül szórakoztatta a nagyérdeműt és a médiát azzal, hogy egy 5 mázsás acélhordóban vetette magát a mélybe. Öt évvel később már több mint 4300 dollárt kellett kicsengetnie, immár halmazati büntetésként, mikor ismét megpróbálkozott a mutatvánnyal. Ezúttal azonban fennakadt egy sziklán, még mielőtt elérte a vízesést, és zuhanás helyett a helyi hatóságok halászták ki. De nem adta fel! Három évvel később, 1993-ban már sikerült ismét zuhannia, sőt még ezt is túlélte! Piros festékkel festette a lélekvesztőjére: "DAVE MUNDAY UTOLJÁRA HÍVJA KI A NIAGARA VÍZESÉST" Ezzel ő lett az első ember, aki kétszer is túlélte a közvetlen találkozást a vízeséssel. A duplázás "díja" egyben egy 6000 dolláros büntetést volt. 

A duplázás azonban nem mindenkinek sikerült. Kirk Jonas 2003 októberében a szemtanúk szerint mosolyogva ugrott a zuhatagba mindenféle védőfelszerelés nélkül. Ám ellentétben a többi ugróval, ő szerencsésen túlélte a kalandot, sőt híres is lett. Ám 2017-ben már azzal került be a hírekben, hogy egy lebegő labdába zárva igyekezett lismét legyőzni a vízesést, de ezúttal már csak a holttestét halászták ki a habokból.

img_2043.jpg

Az arányok jól mutatják, hogy bár vannak akik túlélték a nyaktörő mutatványt, túlnyomó többségük azonban az életével fizetett mikor kihívta a Niagara vízesést. 

Fotók: saját felvételek / archiv felvételek a niagarainfo.com-ról

Szöveg: MandaMoM 

 

img_2121.jpg

dsc_0674.jpg

dsc_0689.jpg

img_2079.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr1815595320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása