Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy az USA Alapító Atyái közül ketten július 4-én haltak meg...?

2020. július 04. - MandaMom

Méghozzá alig öt óra eltéréssel, a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának 50 évfordulóján! Thomas Jefferson és John Adams, akik mindketten a Founding Fathers (Alapitó Atyák) sorába tartoztak, majd elnökök lettek, és akik nélkül ma nem ünnepelne az Egyesült Államok július 4-én. Ironikus, hogy éppen ezen a napon haltak meg... MandaMoM bejegyzése

dsc_0675.JPGHa július 4-e, akkor tüzijáték, az amerikaiak ebből nem engednek. Nyilván idén nem lesznek utcai népünnepélyek (legalábbis a járványhelyzet miatt ez semmiképpen nem javasolt), de biztos, hogy akár a kert végéből, akár a tévé képernyője előtt, de a kék fehér piros szinekben pompázó látványosság nélkülözhetetlen része a jeles napnak. 

Azt szinte mindenki tudja, hogy 1776-ban ezen a napon kiáltották ki Philadelphiában a Thomas Jefferson által jegyzett Függetlenségi Nyilatkozatot. Az Egyesült Államok első alelnöke - majd második elnöke - John Adams lett, az egyetlen az öt Alapító Atya közül, aki nem virginiai ültetvényes volt,hanem egy Harvardon végzett tanítóból lett politikus.

Később John Adams (sőt még később a fia, John Quincy Adams) is elnök lett.  Thomas Jefferson volt az alelnöke, aki az elnöki poszton is követte. Jefferson nem csak államférfiként hanem sokoldalú tudósemberként is hírnevet szerzett magának.

A történelemkönyvek azonban kevésbé emelik ki, hogy rabszolgatartó is volt, sőt fél tucatnyi gyermeke is született egyiküktől. Erről korábban ebben a bejegyzésben írtam.

Ennek a két államférfinak az életével jónéhány könyvet meg lehetne tölteni (meg is töltöttek már), sőt vitatni is lehet nagyságukat vagy épp esendőségüket. 

dsc_0667.JPG

Ám nem csak az életük, hanem a haláluk, pontosabban annak dátuma is megér egy kis megemlékezést. Ugyanis a két Atya, akik egymást segitették és egymásnak adtak át poziciókat a fiatal Egyesült Államok vezetői tisztségeiben, ugyanazon a napon köszöntek el az árnyékvilágtól. 

Napra pontosan a Függetlenségi Nyilatkozat aláirását követő 50 évvel 1826 július 4-én haltak meg. Először Thomas Jefferson, akinek halálhíre már nem jutott el korábbi elnöke, John Adams fülébe. A 90 éves aggastyánnak - aki az Egyesült Államok második elnöke volt -   utolsó szavai ugyanis ezek voltak: "Thomas Jefferson still survives" (Thomas Jefferson mégis túlél). Nem volt igaza. Egykori alelnöke, Jefferson ekkor már öt órája halott volt, Virginiai otthonában Monticelloban halt meg 83 évesen, miközben az egész ország ünnepelte őket, és az Egyesült Államok függetlenségét. Hálószobája, baldachinos halálos ágyával együtt a mai napig megtekinthető. 

Halálhírük természetesen megrázta a nemzetet, sőt azóta néhány összeesküvés elmélet is született arról, hogy valóban a sors véletlen összjátéka, vagy valami más, ami miatt az egykori elnökök éppen ezen a napon, egyszerre intettek búcsút a földi létnek. A család és a baráti beszámolók azzal magyarázták haláluk időpontját, hogy a nagybeteg, ágynak esett idős férfiaknak nagyon fontos volt, hogy kitartsanak a fél évszázados évfordulóig. Mindketten szerették volna még megélni a független amerika 50. születésnapját. Sikerült nekik...

07ffece5-b774-4c06-b281-805f50b22e9b.jpegKép és szöveg: MandaMom

(a felvételek Monticelloban, Virginiában, és Philadelphiában készültek, a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának helyszinén. A képek a szerzők tulajdonában vannak!) dsc_0674.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr8915974856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása