Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, miért lehet annyira szeretni a Halloweent?

2020. október 24. - MandaMom

 

Rögtön az elején szögezzük le: a Halloween nem a holtak kifigurázása, és azért mert valaki rajong ezért az ünnepért, nem jelenti azt, hogy nem tiszteli az elhunytakat. Évről évre fellángol a vita a Halloween ünneplői és a Halottak Napján megemlékezők között, holott a két esemény nem ugyanaz, sőt, még nem is ugyanarra a napra esik. - MandaMom bejegyzése.

0b7e597d-e92b-44e1-8825-1d6b9a75133f.jpeg

Október 31 - Mindszentek előestélye, vagyis angolul All Hallow`s Eve... vagyis kicsit "átalakitva" Halloween. Főleg az angolszász világban terjedt el ez a kelta eredetű ünnep. Az ártó szellemek elűzése volt a célja, ezen a logikán elindulva - és talán mert ilyenkor mindenki különböző jelmezekbe bújik - engem egy kicsit az otthoni farsangra emlékeztet. 

img_2893.jpg

A katolikus világban november 1-e a Mindszentek, 2-a pedig a Halottak Napja. Ilyenkor a magyar családok többsége a temetőbe megy rendbe tenni a sírhantokat, és emlékezni azokra akik már nem lehetnek velünk. Aki nem tud személyesen elmenni a temetőbe, annak marad a gyertyagyújtás, és a befelé fordulás. Szomorú pillanatok ezek dsc_0089_5.JPG, és talán épp ezért egyesek érzékenyebbek a hangos fesztiválhangulatot idéző harsányságra amit a világ másik feléről - épp ugyanebben az időszakban - beszivárgó Halloween közvetít. 

Akit érzékenyen érint a téma, szerintem ki sem nyitotta ezt a cikket, de még van idő gyorsan abbahagyni az olvasást, mert én előre bevallom: óriási rajongója lettem a Halloweennak, főleg amióta Amerikában élünk. És most szeretném elmagyarázni, hogyan is ünneplik az Egyesült Államokban, ahol ez az év egyik legnagyobb eseménye. 

Ki ne találkozott volna az év ezen időszakában a tökfaragók és a gyertyagyújtók kommentháborújával a közösségi médiában? Pedig - saját magam is tanúsithatom - a kettő nem zárja ki egymást. Aki tököt farag és csokit gyűjt, az a következő napokon még méltón emlékezhet elhunyt szeretteire is.

Először akkor találkoztam a "valódi" Halloweennal, amikor Londonban laktunk. Akkor még én is kicsit furcsán néztem az előkertekben felbukkanó minitemetőket, műpókhálókat, az október utolsó estélyén csokit gyűjtő gyerekbandákat. 

img_7441.JPEGÁm ez semmi nem volt ahhoz képest, amit pár évvel később az Egyesült Államokban tapasztaltam. Először akkor szaladt fel a szemöldököm, mikor szeptember, október környékén (amikor otthon már a Jingle Bells harsog a plázában, és felbukkannak az első karácsonyi termékek) az itteni  boltokat dömpingszeűen árasztották el a műanyag csontvázak, és a barkács illetve dekorációs boltokban az óriás beszélő mozgásérzékelős szörnyetegek. Néhány hét és a boltok polcairól az előkertekben is megjelentek a rémísztő látványosságok. Műfüst, művér, műcsontok és habszivacs sírkövek... És persze csoki, CSOKI, CSOOOOKIIII minden mennyiségen (Öt, sőt még tiz kilós kiszerelésben is), megszámlálhatatlan formában, színben, ízben, ijesztő, és cuki egyaránt. Ezzel a kínálattal még Gombós Artúr is jóllakna! 

Az európai szem számára már már groteszk alkotások, - ami az ételdekorálástól (láttatok már sütire pakolható véres marcipáncsontokat, vagy gyümölcszseléből kiönthető életnagyságú agyvelőt ??? Igen, az is van, a partikon nagyon népszerű...) kezdve a lakberendezési tárgyakon át, az otthonok, kertek teljes átépitéséig tart. Bár a Halloween főleg a gyerekek kedvence, de az évnek ebben a szakaszában a legtőbb felnőtt is gyerekekké változik. Együtt öltöznek be, együtt készülnek, együtt riogatnak. 

Az ünnep viszont nem egyetlen estéről szól. Októberben hétvégenként a városok körül lévő kertészetek egy része tökfarmokká változik, ahol a családok együtt mennek tököt vadászni (persze óriási mennyiségben fillérekért árulják bármelyik áruházban, de az nem akkora móka, mint mikor a tőkéről választhatja ki a család a faragnivalót).

dsc_0791_1.JPG

Már első évben beszereztem egy tökfaragó készletet, amivel kis kézügyességgel igazán profinak tűnő alkotásokat lehet késziteni. Amint a mellékelt felvételeken láthatjátok az eddigi években elég pofásra sikeredtek...

dsc_0924.jpgHa gyermekünk ovis vagy kisiskolás, akkor nem úszhatjuk meg az iskolai kihivásokat sem, ahol nehéz lenne eldönteni, kinek fontosabb a végeredmény: szülőnek vagy gyereknek. De ez nem is baj, a lényeg, hogy együtt csinálják...

A leglátványosabb csodák 75279383_2733534066670773_3730205540689641472_n.jpgmégis - a tökéletesre faragott töklámpások mellett - a kertvárosi házak dekorációi. Van itt minden: fortyogó üstök, vihogó boszorkányok, több emeletes magasságba felfújható óriás szörnyek. Életnagyságú csontvázak, szellemparipák amik kisértetfogatokat húznak. Mozognak, sikítanak, beszélnek. 

A dekoráció mennyisége előre mutatja, melyik környéken érdemes csokit gyűjteni. Hiszen az igazi móka az október 31-én este történik. Nálunk a városi önkormányzat minden évben szabályozza mikor is legyen a Trick or Treat (magyarul "csokit vagy csalok"!). Lehet, hogy idén bevezetnek néhány óvintézkedést, de "békeidőben" este 6 és 8 között javasolt a 12 év alatti gyerekeknek gyűjteni - természetesen a legkisebbeknek szülői felügyelettel. A kicsik ilyenkor jelmezbe öltöznek, de a mókában tevőlegesen résztvevő felnőttek többsége is, akik gyakran barátokkal kiegészülve, házibulit is tartva várják az ajtón kopogtató apróságokat. 

Természetesen nem mindenki vesz részt a mókában, a szabály szerint az a ház, ahol nincs dekoráció, tökök a lépcsőn, és nem gyújtják fel a verandán a lámpát, az tabunak számit. Nem is szokták zavarni a gyerekek ezeket a portákat, éppen elég sok olyat találni, ahol boldogan várják az gyerekeket. 

dsc_0987.jpg

 

dsc_0972.jpg

Szerencsénkre van kisgyerek a családunkban, ezért vele átélhetjük a gyűjtés izgalmát (ami legalább akkora élményt nyújt nekem, mint neki). Az elmúlt két évben még elég kicsi volt, féltem is, hogy a horrorfilm diszleteibe illő kerteken átbukdácsolva nem fog-e megijedni. Hamar kiderült, hogy ha csokiról van szó, akkor ezek a pár éves apróságok jóval bátrabbak, mint gondolnánk. Szerencsére ők még nem néznek horrorfilmeket (életnagyságú Bogyó és Babócától pedig nem kellett tartanunk), épp ezért rá sem hederitenek Freddy Kruegerre vagy Pennywisera, főleg ha marékszám kapják a csokit, nyalókát és a gumicukrot -  nem beszélve arról, hogy az év többi részében erősen limitálva van ezen termékek fogyasztása. 

Idén nyilván kicsit más lesz a Halloween (mint minden ebben az évben), de hogy lesz, az biztos. A dekorációk közül a személyes kedvencemet épp pár napja láttam: három csontváz iszogatta az egyik kertben békésen a Corona söröket a karantén bárban.

De mi is készülünk: tököt vadászunk, élesítjük a tökfaragó késeinket, faragunk, ragasztunk, festünk tököt, majd pedig október 31-én felkapjuk a  maszkot (nem csak a jelmezhez valót), zsebre vágunk fél liter kézfertőtlenitőt és hónunk alá csapjuk a csokigyűjtő vödröt...

Elnézve a kidekorált házakat, idén sem fogunk üres kézzel hazaérni. 

Vigyázz, kész, HALLOWEEN!!!  

 

Kép és szöveg: MandaMOM

 2c53703f-5ddf-41af-a366-22df471fc6d7.jpeg

dsc_0342.JPG

dsc_0863.JPG

dsc_0991.jpg

dsc_0968.jpg

 

dsc_0974.jpg

 

 dsc_0977.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr2516247814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása