Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogyan került Rhett Butler az atlantai csata körképére?

...ráadásul halott jenki katonaként

2020. január 11. - MandaMom

Amikor az Elfújta a szél cimű filmet bemutatták a stáb természetesen elutazott Georgia fővárosába, Atlantába is. Az egyik alkalommal Clark Gable is megtekintette az Atlantai Csatáról készült panorámaképet, és viccesen azt mondta: "Csak akkor lenne még tökéletesebb, ha én is rajta lennék". Mit tehettek erre a kép tulajdonosai?  - MandaMom bejegyzése. 

img_3633.JPEGA XIX. század végén még nem létezett Imax mozi, egész máshogy kellett a közönséget a történetek középpontjába varázsolni. Ebben az időben a körképek voltak a menők, és bizony ekkoriban készült a ma is lenyűgöző alkotások java része - a világ számos pontján. Feszty Árpád például azután készitette el az Ópuszteszeren kiállitott magyar büszkeségünket - amely a Honfoglalást mutatja be -, hogy 1981-ben Párizsban megnézte a Napóleoni csatáról készült remekművet

Természetesen nem csak Európában, hanem Amerikában is azonnal divatban jöttek a körképek. A két legjelentősebb műalkotás a gettysburgi csatát és az atlantai csatát bemutató alkotások. Nekünk ez utóbbit volt szerencsénk megtekinteni mikor nemrégiben Atlantában jártunk. 

22 évvel az atlantai csata után, 1887-ben öt hónap alatt festette meg az amerikaiak egyik legjelentősebb történelmi eseményét 17 német (!) festőművész. Az ok nem annyira a történelem iránti áhitat, hanem inkább üzleti alapokon nyugodott. A körkép szórakoztatni akarta a nagyközönséget, és mivel még 143 évvel később is csak előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni - a nagy érdeklődésre való tekintettel - nem bizonyult rossz befektetésnek. a több mint 14 méter magas, focipályánál is hosszabb, 4 és fél tonnás művészeti alkotást jó darabig lehet nézegetni, hiszen minden szegletében akad valami érdekes. A bemutatóteremben, amelynek az Atlantai Történelmi Múzeum adott otthont, két szintes pódiumról lehet bogarászni a részleteket.dsc_0723.JPG

Ám ne lepődjön meg, aki az egyik halott jenki katona arcában ismerős vonásokat vél felfedezni. Igen, valóban Rhett Butler az Elfújta a szélből, pontosabban az őt alakitó szinész, Clark Gable! Történt ugyanis, hogy amikor a Margaret Mitchell világhirű regényéből készült filmet bemutatták Atlantában, az akkori szupersztár is megtisztelte figyelmével a körképet. Röviden csak úgy értkéklte: "Szinte teljesen tökéletes. Kivéve, hogy én nem vagyok rajta!"

Nos, a kiállitás vezetői először udvariasan mosolyogtak egy kicsit, majd úgy döntöttek, legyen aminek lenni kell. Az előtérben lévő egyik elesett katona arcát átfestették Clark Gable csábos mosolyára. A tárlatvezetésen még most is mindenki egy emberként nyúlt a fényképezőgépért/mobiltelefonjáért, mikor a teremőr bejelentette, hogy mindjárt rámutat hol is láthatjuk a hires szinészről mintázott figurát. 

img_3632.JPEGÜzleti szempontból mindenképpen jó döntésnek bizonyult tehát a kor szupersztárját rátenni a műalkotásra, hiszen sokan még ma is azzal kezdik a látogatást, hogy rákérdeznek, hol van Rhett Butler. 

A körkép egyébként valóban gyönyörű, nekünk is nagyon tetszett. Eléri azt a hatást amit az alkotók szerettek volna: az ember valóban a csatajelenet kellős közepén érzi magát. A látogatók fél óránként érkező csoportokban nézhetik meg a művet, amely egy kis rövidfilm megtekintésével kezdődik, amelyben ismertetik az alkotás történetét. 

Magyarként óhatatlanul összehasonlitottuk a Feszty körképpel, és némi büszkeséggel töltött el, hogy bizony mindkettő egyaránt színvonalas, és bár egy régmúlt kor elvárásai szerint készültek, de ma is csodálatra méltóak és monumentálisak. 

De azért bevallom, egy kicsit örülök, hogy Franko Nero nem nézte meg a Honfoglalás bemutatója után az ópusztaszeri Feszty körképet - vagy ha mégis, nem kérte, hogy fessék rá őt is... 

Apropó, tudtad, hogy Feszty Árpád saját arcvonásait kölcsönözte Árpád vezérnek a körképén? Na, de ez már egy másik történet...

Kép és szöveg: MandaMom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr7715398060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása