Barangolásaink a nagyvilágban - elsősorban Amerikában

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy Jeffersonnak fél tucatnyi gyereke született a rabszolgájától?

2020. február 11. - MandaMom

Ma sem tudni pontosan, hogy egy eltitkolt szerelmi történet, vagy egy rabszolganő súlyos kizsákmányolása következtében, de tény: Thomas Jeffersonnak hét gyermeke is született - a felesége halála után - egyik rabszolgájától Sally Hemingstől. - MandaMom bejegyzése

Legutóbbi bejegyzésemben már írtam az amerikai történelem sötét fejezetéről. Bizony nehéz az Egyesült Államok történelmi nevezetességeit úgy megismerni, hogy ne jöjjön szembe a rabszolgatartás témája. Még akkor is ha a legnagyobb, legelismertebb történelmi személyiségek magánéletébe pillantunk bele. 

7b0ec7e3-b945-41ea-88ed-702c9d9dacdf.jpegVirginia államot úgy szokták emlegetni, mint az elnökök szülőhelye. Tény, hogy az Egyesült Államok több vezetője is innen származik. A függetlenségi nyilatkozat szerzőjének, Thomas Jeffersonnak egykori háza a mai napig számos látogatót vonz. Monticelloban az érdeklődők számos titkot, érdekességet megtudthatnak az egykori elnök életőről, hétköznapjairól, sőt még a haláláról is, amely napra pontosan 50 évvel az általa írt Függetlenségi Nyilatkozat kikiálltása után következett be.

Egy szép őszi napon kirándultunk el Monticelloba. Bevallom, nem sokat tudtam Thomas Jefferson privát életéről, főleg nem a keszekusza családi viszonyairól. Természetesen a történelemkönyvekben sem ezt emelik ki ha róla van szó. Pedig még a brazil szappanoperák forgatókönyvírói is megirigyelhetnék a történetét. Számos gyermeke született, és nem csak a feleségétől. Életének utolsó évtizedeiben  élt mellette - eltitkolt társként - elhunyt hitvese féltestvére. Aki hivatalosan a saját rabszolgája volt.

07ffece5-b774-4c06-b281-805f50b22e9b.jpeg

Az egykori elnök egy rendkivül sokoldalú politikus, író, tudósember volt. Számtalan találmány fűződik a nevéhez és rajongott a könyvekért is - amelyek igazi luxusterméknek számitottak az ő idejében. Méltán volt büszke magángyűjteményére, és az olvasás iránti rajongását az unokáiba is beleoltotta. A déli birtokon álló házat megosztotta népes családjával.

A látogatók ma is megtekinthetik, hogy élt a család: berendezési tárgyaik, sőt Jefferson egykori hálószobájába is bekukkanthatnak a kiváncsiskodók. Bár a falak mesélni tudnának! 

Thomas harmadik unokatestvérét vette el - aki ekkor már fiatal özvegyasszony volt. Hitvesével meghitt, de tragédiákkal terhelt házaséveken osztoztak: Martha Jefferson (leánykori nevén Martha Wales) szintén rajongott a könyvekért, a művészetért, az épitészetért. Ám a családalapítás keserű volt:  Martha házasságuk 10 éve alatt hat gyermeket szült, ám közülük csupán két lány élt néhány évnél tovább. A gyermekek születése - és elvesztésük - megviselték Martha egészségét: halálos ágyán még megeskette a férjét, hogy soha nem házasodik újra. Martha rettegett a gondolattól, hogy más nő nevelje fel gyermekeit. 

Thomas Jefferson betartotta az igéretét, de mégsem maradt egyedül. Két lánya, és az ő gyermekeik - összesen 15 unokája született - élt vele Monticelloban. És később még valaki, akit a nyilvánosság előtt soha nem vállalt fel, akiről soha nem beszélt sem nyilvánosan, sem emlékirataiban: egy félvér rabszolganő, Sally Hemings, aki elhunyt feleségének a féltestvére volt.

Sallynak John Wales volt az édesapja, anyja pedig a férfi rabszolgája - Sallynek édes testvérei is születettek ebből a kapcsolatból. Wales halála után Martha apai örökségeként került Monticelloba a Jefferson házhoz az akkor még kisgyermek Sally. bdc5d092-38ff-4bc6-b2f8-6045a6aba992.jpeg

A női rabszolgáknak nem volt joguk nemet mondani az urak intim kéréseire, ezért nem voltak ritkák a mulatt - félvér - rabszolgák. Ám hiába voltak ezek a gyerekek az urak sarjai, ebből még nem következett, hogy kiváltságokat élveztek volna. A rabszolga anyától született gyermekek - függetlenül attól ki volt az apjuk - maguk is rabként láttak napvilágot, és többségük így is halt meg. 

Sally 14 éves volt, amikor a nála 30 évvel idősebb - akkorra már megözvegyült - Thomas Jefferson két évre magával vitte Párizsba lányai dadájaként. Ha lehet hinni az elbeszéléseknek, Sally szinte szabad emberként élt Franciaországban, és nem is akart visszatérni Amerikába. De időközben teherbe esett és alkut kötött Thomas Jeffersonnal: visszatér Monticelloba és ezzel együtt a rabszolgaságba, de a jövőben születendő gyermekeinek szabadságot kért. Thomas Jefferson megígérte neki, és becsületére legyen mondva, végül meg is tartotta.

1790-ben Párizsból visszatérve Sally egy kislánynak adott életet, de a baba néhány nap múlva meghalt. 

Öt évvel később született meg Harriett Hemings, aki kétévesen halt meg. 

Három évvel később 1798-ban látta meg a napvilágot egy fiú, Beverly, aki szerencsésen megélte a felnőttkort és ács lett. Egy évvel később született kishúga nem volt ilyen szerencsés, születése után nem sokkal meghalt. 

Két évvel később azonban érkezett egy másik kislány - szintén Harriett -, aki később szövőüzemben kapott munkát.

1805-ben Madison majd 1808-ban Eston következtek. Mindkét fiú megélte a felnőttkort, családot alapitottak, asztalosok lettek.  

Hét gyermeket szült Sally, amig Thomas Jefferson mellett szolgált, közülük négyen élték meg a felnőttkort. Ám Monticello többi rabszolgájával ellentétben, ők később elhagyhatták az ültetvényt, és önálló életet élhettek. Beverly és Harriet még az apjuk életében és annak tudtával elköltöztek. A bőrük színe már nem árulta el származásukat: a korabeli fehér közösség tagjaivá váltak. Kétkezi munkásemberként tartották fenn magukat, - bár tisztában voltak származásukkal, azt még a közvetlen környezetükkel sem osztották meg.

Két másik életben maradt testvérüket Thomas Jefferson halála után - a végakaratának megfelelően - felszabaditották, sőt örököse, Martha lánya "megengedte" Sallynek , hogy elhagyja a birtokot és gyermekeivel élhessen a közeli városban. Sally  törvényesen sosem lett felszabaditva, haláláig rabszolga maradt. 

Sajnos sem Sally Hemingsről sem a gyerekeiről nem maradt fenn fénykép. Bár a szűk családon kívül nem beszéltek róla, a négy testvér tudatában voltak származásuknak: gyermekeik is Jefferson leszármazottainak vallották magukat, sőt tovább vitték apjuk nevét (ez azonban nem ritkaság, mert a történelemben a felszabaditott rabszolgák önálló vezetéknév hiányában korábbi gazdáik vezetéknevét vették fel). 

Sally egyik unokája, Beverly Frederick Jefferson és három fia fényképe a legkorábbi ismert felvétel amely a páros leszármazottairól készült.*

beverlyjefferson.jpg

Thomas Jefferson sosem vállalta nyilvánosan rabszolgagyermekeit - igaz nem is tagadta meg őket, mikor politikai ellenfelei kiszivárogtatták bűnös kapcsolatát és terjedni kezdett a pletyka. Ezt azonban az egykori elnök elleni rosszindulatú politikai támadásként könyvelték el Thomas Jefferson tisztelői. 

Monticello Virginia egyik leglátogatottabb birtoka, ahol számos érdekességet meg lehet tudni amerika harmadik elnökéről, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzőjéről, aki író, feltaláló, politikus is volt. Talán még annál is többet, mint amennyit hátra akart hagyni az utókornak... 

Kép és szöveg: MandaMom

* archív fotó: www.monticello.org (a kép bal oldalán Beverly Frederick Jefferson)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr4515462070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.