Kóstoltad már az aligátort? Tudod, milyen az íze? Szerencséd van, mert ha kíváncsi vagy, de nem veszi be a gyomrod az egzotikus ételeket, akkor elmondom milyen. Hátha kedvet kapsz hozzá... - MandaMom bejegyzése.
Talán nem okozok vele meglepetést, ha elárulom, Floridában igen sok aligátor van, légpárnás hajókkal még kirándulásokat is szerveznek Miami Evergladesben, hogy megpillanthassuk a vérszomjas hülllőket.
Ha szoktad nézni a Miami Helyszínelőket, akkor biztos megvan, mikor Horation Caine jól szabott öltönyben feszít egy légpárnás hajó orrában, fürkészve a végtelen mocsarat.
Nos, mi kevésbé elegánsan nyomorogtunk a hajóban (ami egyébként iszonyúan hangos!), és kevésbé magabiztosan kémleltük a víz felszínét. Nem hiába, hamarosan meg is pillantottunk néhány óriási példányt.
Bár a jóllakott aligátor békés jószágnak tűnik a csónakból, korántsem megnyugtató, mikor az idegenvezetőtől megtudjuk, hogy egy-egy feldühitett példány képes beleugrani a hajóba a vizből. Szóval - hangzik a jótanács - ne dühitsük fel... Azonnal felrémlenek előttem ifjú korom kopott VHS kazettáról pergő ikonikus horrorfilmjének, az Aligátornak a véres jelenetei. Szerencsénkre az általunk becserkészett példányok nem olyanok mint hollywoodi kollégáik, békésen pihengetnek, sőt egykedvűen nyugtázzák a fényképezőgéppekkel felfegyvezkezett túristacsoport érkezését.
De nem minden aligátornak ér véget a napja a fürdőzéssel, illetve a kamerák előtt való pózolással. Kevésbé szerencsés társaik táskaként, vagy a tányéron végzik. Az amerikai gasztronómia részeként - leginkább a déli államok - kifőzdéiben köszönnek vissza az étlapról is. Elkészitésük igen változatos: grillezve, egybesütve nyárson, kolbászként, hamburgerként is találkozhatunk vele.
Jómagam eddig két helyen kóstoltam aligátorhúst: Miamiban a Bayside-on lévő Mambo Caféban és Atlantában a Pho Boyban. Előbbi helyen fajitasként volt elkészitve, vagyis vaslapon, zöldségekkel, tortillába tekerve, utóbbi városban egyszerűen rántva, sültkrumplival.
Nehéz meghatározni az ízét, állaga leginkább a marhahúsra emlékeztet. Mint a legtöbb alapanyag esetében, itt is a kulcs, hogy mennyire ügyes a szakás. Floridában főként a dél-amerikai kultúra hatására jelennek meg a konyhák kinálataiban a hüllők - például a leguánok, aligátorok.
De azért nem minden sarkon lehet kapni efféle csemegéket. Bár a floridai McDondals's-ban nincs aligátormenü, egy kis szerencsével belefuthatunk a karibi ételeket és helyi specialitásokat kináló éttermek étlapján.
Végezetül egy kis statisztika: az elmúlt évtizedben összesen 8 (!) végzetes aligátortámadást jegyeztek fel az USA-ban, kivétel nélkül a déli, dél-nyugati államokban. Tehát ha az arányokat nézzük, akkor még mindig több aligátort esznek az emberek, mint fordítva...
Az egyik bébi aligátor, a másik krokodil (ők nem végezték az étlapon)
Kép és szöveg: MandaMom