Barangolásaink a nagyvilágban

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Indul a Mandula! És csodálkozik...

Tudtad, hogy kerül az aligátor a tányérra?

2020. február 18. - MandaMom

Kóstoltad már az aligátort? Tudod, milyen az íze? Szerencséd van, mert ha kíváncsi vagy, de nem veszi be a gyomrod az egzotikus ételeket, akkor elmondom milyen. Hátha kedvet kapsz hozzá... - MandaMom bejegyzése. 

50445940_2247745561916295_1729744215279140864_o.jpg

Talán nem okozok vele meglepetést, ha elárulom, Floridában igen sok aligátor van, légpárnás hajókkal még kirándulásokat is szerveznek Miami Evergladesben, hogy megpillanthassuk a vérszomjas hülllőket. 

Ha szoktad nézni a Miami Helyszínelőket, akkor biztos megvan, mikor Horation Caine jól szabott öltönyben feszít egy légpárnás hajó orrában, fürkészve a végtelen mocsarat.

Nos, mi kevésbé elegánsan nyomorogtunk a hajóban (ami egyébként iszonyúan hangos!), és kevésbé magabiztosan kémleltük a víz felszínét. Nem hiába, hamarosan meg is pillantottunk néhány óriási példányt. 

Bár a jóllakott aligátor békés jószágnak tűnik a csónakból, korántsem megnyugtató, mikor az idegenvezetőtől megtudjuk, hogy egy-egy feldühitett példány képes beleugrani a hajóba a vizből. Szóval - hangzik a jótanács - ne dühitsük fel... Azonnal felrémlenek előttem ifjú korom kopott VHS kazettáról pergő ikonikus horrorfilmjének, az Aligátornak a véres jelenetei. Szerencsénkre az általunk becserkészett példányok nem olyanok mint hollywoodi kollégáik, békésen pihengetnek, sőt egykedvűen nyugtázzák a fényképezőgéppekkel felfegyvezkezett túristacsoport érkezését.

aligator_fajitas.jpgDe nem minden aligátornak ér véget a napja a fürdőzéssel, illetve a kamerák előtt való pózolással. Kevésbé szerencsés társaik táskaként, vagy a tányéron végzik. Az amerikai gasztronómia részeként - leginkább a déli államok - kifőzdéiben köszönnek vissza az étlapról is. Elkészitésük igen változatos: grillezve, egybesütve nyárson, kolbászként, hamburgerként is találkozhatunk vele. 

Jómagam eddig két helyen kóstoltam aligátorhúst: Miamiban a Bayside-on lévő Mambo Caféban és Atlantában a Pho Boyban. Előbbi helyen fajitasként volt elkészitve, vagyis vaslapon, zöldségekkel, tortillába tekerve, utóbbi városban egyszerűen rántva, sültkrumplival. 

Nehéz meghatározni az ízét, állaga leginketlap.jpgább a marhahúsra emlékeztet. Mint a legtöbb alapanyag esetében, itt is a kulcs, hogy mennyire ügyes a szakás. Floridában főként a dél-amerikai kultúra hatására jelennek meg a konyhák kinálataiban a hüllők - például a leguánok, aligátorok. 

De azért nem minden sarkon lehet kapni efféle csemegéket. Bár a floridai McDondals's-ban nincs aligátormenü, egy kis szerencsével belefuthatunk a karibi ételeket és helyi specialitásokat kináló éttermek étlapján.

 Végezetül egy kis statisztika: az elmúlt évtizedben összesen 8 (!) végzetes aligátortámadást jegyeztek fel az USA-ban, kivétel nélkül a déli, dél-nyugati államokban. Tehát ha az arányokat nézzük, akkor még mindig több aligátort esznek az emberek, mint fordítva...

50530635_2247746445249540_8654699507662979072_o.jpg

Az egyik bébi aligátor, a másik krokodil (ők nem végezték az étlapon)

50324165_2247745661916285_7488407572295188480_o.jpg

Kép és szöveg: MandaMom

A bejegyzés trackback címe:

https://mandamom.blog.hu/api/trackback/id/tr5815471386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása